Thursday, August 28, 2008

BANGGA DENGAN BUATAN MALAYSIA

Usaha berterusan promosi batik dan tenun Malaysia20-08-2008 04:38:06 PM

KOMPLEKS Kraf di Jalan Conlay di sini sekali lagi akan menjadi tumpuan peminat batik dan tenun apabila berlangsungnya Temasya Batik dan Tenun Malaysia mulai esok hingga 30 Ogos.
Bertemakan 'Batik & Tenun Mewarnai Dunia', temasya ini memberi perhatian kepada nilai komersil dan pendidikan minda kreatif dalam memastikan kesinambungan warisan negara ini terutama dalam kalangan generasi muda.
Temasya anjuran Kementerian Perpaduan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan Malaysia bersama agensi di bawahnya, Kraftangan Malaysia, akan berlangsung dari pukul 10 pagi hingga 8 malam.
Tujuan Temasya
Temasya Batik dan Tenun Malaysia diadakan bertujuan menggalakkan penggunaan batik dan tenun sebagai hiasan dalaman dan fesyen pakaian masyarakat berbilang kaum.
"Selain itu ia juga akan memperagakan siri terbaru produk kraf dan fesyen daripada batik dan tenun untuk pasaran Eropah," menurut kenyataan Kraftangan Malaysia.
Temasya itu juga mensasarkan pembabitan seramai 150 orang usahawan dengan pelbagai pengisian aktiviti.
Aktiviti-aktiviti itu ialah Pameran Fesyen Batik dan Tenun, Pameran Hiasan Dalaman Batik dan Tenun Tahun 2009, Jualan Kraf Batik dan Tenun, Demonstrasi Kraf, Interaktif Mari Belajar Batik dan Pertandingan Kraf.
Kompleks Kraf di Jalan Conlay di sini, bakal menjadi tumpuan peminat batik dan tenun apabila berlangsungnya Temasya Batik dan Tenun Malaysia mulai esok hingga 30 Ogos. -foto BERNAMA

Batik dan Tenun sebagai pilihan
Menerusi Pameran Fesyen Batik dan Tenun, penganjur berharap rakyat Malaysia dapat menilai batik dan tenun sebagai fesyen pakaian yang boleh menjadi kebanggaan.
Justeru, pameran berkenaan akan memberi tumpuan kepada pengolahan kraf tekstil batik dan tenun sebagai pakaian formal dan kasual sama ada olahan tradisional mahu pun moden, mengikut cita rasa dan trend fesyen pengguna pelbagai kaum di negara ini.
Menurut Kraftangan Malaysia, di bawah Pameran Hiasan Dalaman Batik dan Tenun Tahun 2009, hiasan dalaman daripada kraf tekstil batik dan tenun akan diketengahkan dengan rekaan dan warna menarik.

Produk-produk yang dipamer berkonsepkan untuk kegunaan kediaman, pejabat dan hotel.
"Fokus pameran kali ini tertumpu kepada pasaran Eropah tahun 2009 yang berminat dengan keunikan dan kreativiti seni kraf etnik," kata Kraftangan Malaysia.
Selain pameran fesyen batik dan tenun turut diadakan pameran hiasan dalaman batik dan tenun tahun 2009, jualan kraf batik dan tenun, demonstrasi kraf, interaktif - mari belajar batik dan pertandingan kraf.

Peluang untuk usahawan dan pengunjung
Seperti lazimnya, temasya kali ini juga memberi peluang keemasan untuk usahawan kraf berniaga terus dengan pengguna iaitu mengambil tempahan korporat serta peribadi bagi hiasan dalaman, hadiah dan cenderamata.
Di samping menjual fabrik, 150 usahawan yang mengambil bahagian dalam temasya ini juga boleh merebut peluang untuk meningkatkan jualan barangan mereka dalam pasaran tempatan.
Sudah pastinya trend warna, motif baru dan siri produk kelengkapan rumah dan hiasan dalaman, hadiah dan cenderamata serta hiasan pelamin daripada batik dan tenun akan menjadi faktor penentu kejayaan mereka.
Bagi pengunjung pula, acara demonstrasi kraf sudah tentu akan memberi peluang untuk mereka melihat dengan lebih dekat proses pembuatan kraf yang membabitkan ketekunan, kesabaran dan daya kreativiti pengusaha.
Demonstrasi kraf yang bakal berlangsung ialah batik lukis, songket limar, tenunan pua, tenun dastar di samping membuat acuan batik canting dan batik terap/blok.
Pengunjung juga boleh mencuba bakat serta kreativiti mereka dalam mewarna batik blok, mencanting batik dan mewarna batik canting dengan menyertai aktiviti interaktif Mari Belajar Batik.
Malam Gala Batik dan Tenun Malaysia
Antara acara meriah lain temasya ialah Malam Gala Batik dan Tenun Malaysia yang akan diadakan pada 23 Ogos pukul 8 malam.
Menurut Kraftangan Malaysia, majlis yang penuh warna-warni ini akan dirasmikan Raja Permaisuri Agong Tuanku Nur Zahirah.
Sebanyak 120 koleksi pakaian moden dan tradisional dengan pelbagai tema dan konsep rekaan menggunakan tekstil batik dan tenun Malaysia akan dipersembahkan di Malam Gala itu.
Kumpulan pereka yang menjayakan Malam Gala itu ialah dua pereka daripada Kraftangan Malaysia, enam pereka jemputan dan seorang pereka jemputan luar negara.BERNAMA

No comments: